Εξόρμηση στο βουνό όπου γεννήθηκε ο Ερμής

Ταξιδια

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό της Πελοποννήσου και στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στον νόμο Κορινθίας. Πρόκειται για τη Ζήρεια ή Κυλλήνη, το βουνό στο οποίο η μυθολογία θέλει να γεννήθηκε ο αγγελιοφόρος των θεών Ερμής.

Έχει ύψος 2.374 μέτρα και στη βόρεια πλευρά της καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο.

Η Ζήρεια χωρίζεται σε δύο ορεινούς όγκους από την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας. Στη λεγόμενη Μεγάλη Ζήρεια βρίσκεται και η υψηλότερη κορυφή του βουνού, ενώ η Μικρή Ζήρεια φτάνει στα 2.117 μέτρα. Μέχρι περίπου τα 1.800 μέτρα το βουνό καλύπτεται από μαυρόπευκο και έλατα αλλά στις κορυφές του είναι κατά κύριο λόγο γυμνό. Στις παρυφές του βρίσκονται δύο λίμνες, η τεχνητή λίμνη Δόξα και η Στυμφαλία, αν και στην περιοχή σχηματίζονται και εποχικές λίμνες.

Η κοιλάδα ξεχωρίζει για την έντονη βιοποικιλότητά της ενώ εκεί είναι και οι πηγές του ποταμού Σύθα που χύνεται στο Ξυλόκαστρο. Η αίσθηση που δημιουργεί η παρουσία του νερού στο βουνό είναι εκπληκτική, καθώς αναβλύζει κάτω από αιωνόβια δέντρα και περνά σε υπόγειες απορροές. Στην κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας βρίσκουν καταφύγιο και χρυσαετοί ενώ στη δυτική πλευρά της εντοπίζεται το σπήλαιο όπου γεννήθηκε, σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ερμής.

Οι πεζοπορικές διαδρομές και το δίκτυο δασικών δρόμων έχουν αναδείξει τη Ζήρεια σε δημοφιλή προορισμό ενώ διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο.

ΖΗΡΕΙΑ ΖΗΡΕΙΑ ΖΗΡΕΙΑ ΖΗΡΕΙΑ ΖΗΡΕΙΑ ΖΗΡΕΙΑ

Η θέα από τα Άνω Τρίκαλα και τον Φενεό

ΖΗΡΕΙΑ ΖΗΡΕΙΑ

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn