Το νέο Opel Insignia με τετρακίνηση «torque vectoring»

Auto/Moto

Το νέο Opel Insignia που θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες, θα διατίθεται με ένα προηγμένο σύστημα τετρακίνησης με τεχνολογία «torque vectoring» που πετυχαίνει τα υψηλότερα επίπεδα δυναμικής συμπεριφοράς, αίσθησης και πρόσφυσης στην αγορά.

Η λειτουργία torque vectoring αντιπροσωπεύει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μεταφοράς ισχύος στο δρόμο.

apsdado2Ο συνδυασμός τετρακίνησης και συστήματος κατανομής ροπής χωρίς διαφορικό είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς της ισχύος στο δρόμο, είτε είναι βρεγμένος, στεγνός, παγωμένος ή καλυμμένος με χιόνι.

Όμως, το πρόσθετο βάρος και η περιπλοκότητα των συμβατικών συστημάτων του είδους δεν ικανοποιούσαν τα πρότυπα επιδόσεων και απόδοσης της Opel. Γι’ αυτό, το νέο Insignia χρησιμοποιεί ένα σύστημα Twinster AWD για τον πίσω άξονα με διπλό συμπλέκτη αλλά χωρίς διαφορικό.

Το σύστημα τετρακίνησης του Insignia μπορεί να μεταφέρει τη ροπή σε έναν ή και στους δύο πίσω τροχούς μέσω του torque vectoring, σε όλες τις οδηγικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να γίνεται πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων.

apsdado4

Όταν το όχημα στρίβει, πρόσθετη ροπή στέλνεται στον εξωτερικό πίσω τροχό, προκαλώντας περιστροφή γύρω από τον κάθετο άξονα και το Insignia στρίβει με μεγαλύτερη ακρίβεια, απαντώντας πιο αυθόρμητα στις εντολές του οδηγού.

apsdado3

Η λειτουργία torque vectoring συμβάλλει και στην ασφάλεια, με έλεγχο της κατανομής ροπής σύμφωνα με τις αλλαγές στη θέση του γκαζιού, τη γωνία διεύθυνσης και την επιφάνεια του δρόμου, περιορίζοντας την τάση περιστροφής του αμαξώματος. Η ευφυής χρήση της κατανομής ροπής (γνωστής και ως «yaw damping» (απόσβεση κίνησης εμπρός / πίσω)) έχει σαν αποτέλεσμα μία ουδέτερη συμπεριφορά του οχήματος, κάνοντάς το πιο σταθερό και ελεγχόμενο.

apsdado1

Οι οδηγοί του νέου Insignia μπορούν να επιλέξουν το βαθμό παρέμβασης του «yaw damping» που επιθυμούν ανάλογα με το οδηγικό τους στυλ, με το κατάλληλο πρόγραμμα οδήγησης: από υψηλό στο «Tour» μέχρι χαμηλό στο «Sport», για να απολαμβάνουν πιο σπορ οδηγική συμπεριφορά.

Νίκος Τσάδαρης

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn