Υπουργείο Εθνικής Άμυνας: «Εκσυγχρονίζουμε S-300 και F-16 και ζητάμε F-35 από τις ΗΠΑ»! – Αγώνας για τον επανεξοπλισμό της χώρας

Aμυνα/Ασφαλεια

Ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 και των Α/Α συστημάτων S-300 και τέθηκε επίσημα το αίτημα στις ΗΠΑ για την προμήθεια των αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Σε non-paper του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που εκδίθηκε πριν λίγο επιβεβαιώνετα ότι ξεκινά μια προσπάθεια επανεξοπλισμού της χώρας, έστω με τα στοιχειώδη, μετά από δεκατρία χρόνια αυτο-αφοπλισμού της.

Πιο συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει:

«Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και μετά από εισήγηση των επιτελείων ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F 16, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον προς την αμερικανική κυβέρνηση για την προμήθεια αεροσκαφών πέμπτης γενιάς (F 35) και βρίσκεται σε τελικό στάδιο η υποστήριξη και συντήρηση των αντιαεροπορικών πυραύλων S 300»

Για τα F-16 στάλθηκε η επιστολή αιτήματος  (LOR) για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών το οποίο υπέγραψε εχθές ο Πάνος Καμμένος και έχει φθάσει ήδη στις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για να καθοριστεί πόσα από τα αεροσκάφη θα αναβαθμιστούν  (F-16 block 50, 52+ και F-16 Adv.) σε τι έκταση (εάν θα περιέχεται και ραντάρ AESA και σε πόσα) και φυσικά πόσο θα κοστίσει η αναβάθμιση.

Μαζί με το LOR για τα F-16 έφυγε και το επίσημο αίτημα για πλήρη ενημέρωση (RfI) της Ελλάδας για το αεροσκάφος F-35 και το πρόγραμμά του.

Η Ελλάδα με αυτό το αίτημα μπαίνει και επίσημα στην ομάδα των χωρών που έχουν εκδηλώσει  ενδιαφέρον για το stealth μαχητικό.

Για τα S-300PMU1, προχωρά η σύμβαση υποστήριξης και εκσυγχρονισμού τους που θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση των δυνατοτήτων του καλύτερου α/α συστήματος που διαθέτει η χώρα.

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn