Ψαροχώρι της Λέσβου διακρίθηκε ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός για το 2017

Ταξιδια

Η αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι της Λέσβου στους πρόσφυγες, στάθηκε αφορμή ώστε διεθνές ταξιδιωτικό περιοδικό να ανακηρύξει ένα χωριό του νησιού στον κορυφαίο τουριστικό προορισμό του κόσμου για το 2017.

Ο λόγος για τη Σκάλα Συκαμνιάς, ένα ψαροχώρι της Λέσβου που έγινε γνωστό ως σημείο άφιξης εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων. Το χωριό του Στρατή Μυριβήλη και της Παναγιάς της Γοργόνας αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό για φέτος, σύμφωνα με το ταξιδιωτικό περιοδικό «AFAR».

Με φωτογραφία του βράχου που στεφανώνει το γραφικό λιμανάκι του χωριού με το παρεκκλήσι της Παναγιάς της Γοργόνας να στολίζει την πρώτη σελίδα του περιοδικού, η Σκάλα Συκαμνιάς είναι ο πρώτος προτεινόμενος προορισμός μεταξύ 10 «ιερών τεράτων» για τον παγκόσμιο τουρισμό και συγκεκριμένα των Βερμούδων, της Δυτικής Σαχάρας, της γιαπωνέζικης Οκινάουα, της γιαπωνέζικης Κιουσούμ, της επίσης γιαπωνέζικης Χοκάιντο, της Αριζόνα, του Πουέρτο Ρίκο, της Σιγκαπούρης, και του Μπουένος Άιρες. Ακολουθούν άλλες 90 προτάσεις κορυφαίων τουριστικών προορισμών για Αμερικανούς κυρίως τουρίστες, προς τους οποίους απευθύνεται το καλό περιοδικό.

Στο σύνολό τους αυτοί οι προορισμοί για τους δημοσιογράφους είναι ξεχωριστοί, για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Για τη Σκάλα Συκαμνιάς όμως στην πρώτη θέση της λίστας αναφέρει: «Ποιος είναι ο προτεινόμενος ως πρώτος προορισμός; Διαβάσαμε πέρυσι ένα αφιέρωμα στους “New York Times” το οποίο μας έμεινε αξέχαστο. Η Σκάλα Συκαμνιάς, ένα μικρό ψαροχώρι στη Λέσβο. Συγκέντρωσε την προσοχή λόγω των χιλιάδων προσφύγων από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι οποίοι διασώθηκαν από μικρά σκάφη από τους ελάχιστους, μόλις 100 κατοίκους του. Από τότε όμως η τοπική οικονομία, που βασίζεται στον τουρισμό, έχει δεχθεί πλήγμα. Νομίζουμε πως πρέπει να δράσουμε και με τα χρήματα που ξοδεύουμε στον τουρισμό να υποστηρίξουμε μικρές κοινότητες σαν αυτήν, που το χρειάζονται. Αυτό σημαίνει πως η Σκάλα Συκαμνιάς είναι στην κορυφή της λίστας μας για το 2017».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για την παγκόσμια λίστα τουριστικών προορισμών και τη συμμετοχή της Σκάλας Συκαμνιάς σε αυτήν ως πρώτου προορισμού, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός τόνισε: «Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον τουριστικό τομέα. Το συγκριτικό μειονέκτημα της Λέσβου ως τόπου από τον οποίο πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κρύβει μέσα του ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ότι η Λέσβος έγινε γνωστή παγκόσμια. Κυρίως για την ανθρωπιά που επέδειξαν οι άνθρωποι του νησιού. Μπορούμε με κατάλληλες κινήσεις να την αλλάξουμε αυτήν την αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Μπορούμε να αποτελέσουμε διεθνή τουριστικό προορισμό ως νησί της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης πέρα από την ομορφιά του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, της ιστορίας και του πολιτισμού».

It's only fair to share...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn